Tuesday, February 7, 2023

Baggeren

Ons huis is omringd door sloten en die zijn belangrijk voor het waterbeheer in dit rivierengebied, want ze zorgen voor een goede aan- en afvoer van het water.
Daarom hebben die sloten ook onderhoud nodig zodat ze de juiste diepte hebben en er niet teveel begroeiing in staat.Meest bekend is wel de jaarlijkse maaischouw, die vanaf 1 november elk jaar wordt gedaan.
Er wordt dan gekeken of de slootkanten goed gemaaid zijn en of waterplanten en afval uit de sloot gehaald zijn.
Waar een beschoeiing zit, hoef je niets te doen; bij ons is dat aan de voorkant en een stukje aan de zijkant.
Omdat we het weiland verpachten aan een boer hebben we in het contract laten opnemen dat hij ook verantwoordelijk is voor het onderhoud van de sloten grenzend aan dit weiland. Hij besteedt dit uit aan een loonbedrijf en met een paar uurtjes is het gepiept.
Maar er blijft nog een gedeelte over dat DH zelf moet doen.


Eens in de 15 jaar vindt er ook diepteschouw plaats. En laat dit nu juist 2022-2023 zijn.
Gelukkig hoeven we dat niet allemaal zelf te doen. De sloot aan de voorkant (een A- watergang) onderhoudt het waterschap zelf en daar is nu een aannemer bezig. 
Met dit bootje (Guus staat te kijken) gaan ze door de sloot en met dit 'rek' (kan breder worden) vissen ze er van alles uit en wordt er diepte gemaakt.
Je wil niet weten wat voor rommel er allemaal uitkomt; halfvergane takken, brokstukken steen, halve fietsen...Na een stukje van 100 meter haalt een kraan alle zooi eruit en wordt het in een kiepwagen gedaan.
Best een grote jongen achter die tractor hoor. Hij moet regelmatig heen en weer rijden om te lossen!


Maar tussen de buren en ons ligt ook een sloot, en dat is een B-watergang. En die moeten onderhouden worden door de eigenaren van de aangrenzende grond.
Onze buurman is hovenier en heeft zo zijn connecties. Afgelopen zaterdag is deze klus geklaard.
En een klus wàs het... En een vieze klus ook!


Heel veel modder, gelukkig geen halve fietsen... Alles is afgevoerd met een rupsdumper en op een laag stuk grond bij ons neer gekiept. Het zal wel indikken als het droog wordt. 


Maar ooooo, wat een zooi... overal modder in het grind. Wat zal het onkruid lekker groeien!En zo ziet ons mooie laantje naar het weiland er nu uit...
Maar DH zegt dat het allemaal weer goed komt! 
Dat geloven we dan maar...

17 comments:

 1. Wat komt daar dan nog veel bij kijken. Dat had ik niet verwacht. Deze week vorst droog en zon dan zal het wel gauw opdrogen.

  ReplyDelete
 2. Jee wat een klus! Het is gelukkig weer geklaard.

  ReplyDelete
 3. Oh die sloten en het onderhoud 😮. Natuurlijk is het nodig, maar wat geeft het een bende! Die bende is altijd sneller gemaakt dan opgeruimd... Positief puntje: er is wat te zien en het is leerzaam (voor Guus, maar ook voor ons grote mensen)😉.

  ReplyDelete
 4. Oh gadver...... wat zal dat stinken zeg.
  Wel fijn dat jullie hulp en connecties hebben, want wat een klus lijkt mij dit.
  Mocht het doet worden...... wist dat het ooit? Dan denk ik ook dat het allemaal wel goed komt met jullie laantje, maar nu moet je er vooral NIET komen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gek genoeg stinkt het helemaal niet. Je ruikt er niets van...

   Delete
 5. Och wat een onderhoud heeft die sloten. De klus is geklaard en hoop dat het goed op gaat drogen.
  Hier zijn jullie weer even van af.

  ReplyDelete
 6. Ooohh, wat een vies paadje hebben jullie nu.
  Komt dat echt vanzelf goed? Misschien als het heel veel regent dat het dan door het grind naar beneden zakt...
  Eigenlijk dacht ik niet dat in deze tijd van het jaar de sloten gebaggerd mogen worden.
  In de modder zitten padden, kikkers en salamanders die daar in de winter in kruipen.
  Die zijn nu allemaal afgevoerd en gaan dood. Zo jammer dat dit nu gebeurd en niet als ze er uit gekropen zijn als het warmer is geworden.
  Gelukkig is de modder van jullie sloot op jullie eigen grond gegooid, dan kunnen ze nog snel terug de koude sloot in.
  Jullie zijn wel druk hè, grote tuin, veel onderhoud, net als de sloten.
  Maar dit is weer klaar. Wachten op de bloeiende plantjes.

  ReplyDelete
 7. Ja, daar komt dus heel wat bij kijken!

  ReplyDelete
 8. Baggeren is het zeker, bah wat een bende. Als het hier in de omgeving gedaan wordt, meestal met kranen, is het nog een tijd een troep op de weggetjes. Oppassen voor uitglijden. Maar het is weer klaar. Ik had ook zoiets als Floor: moet dat niet voor de winter? Ach misschien heeft iedere streek weer zijn eigen regels. Het was in ieder geval een belevenis voor Guus. Groet, Dientje

  ReplyDelete
 9. Wat een werk! Gelukkig hebben jullie hulp, maar er blijft nog genoeg voor jullie te doen. Voor Guus is dit natuurlijk geweldig leuk om allemaal te zien.

  ReplyDelete
 10. Voor kleine jongens is dit allemaal geweldig om te zien. En grote jongens zeggen dat het allemaal wel goed komt. Ja, ja.

  ReplyDelete
 11. Wat een verschil het laantje van de knotwilgen. Ik denk dat jou manlief wel gelijk krijgt. Prachtig om zoveel ruimte om de deur te hebben ook al is het veel werk. Onkruid wieden is een hele klus maar ook goed voor lichaam en geest en als het klaar is kun je er van genieten. Alleen zo jammer dat onkruid ALTIJD groeit vaak sneller dan tuinplanten.
  Groeten.
  Marga

  ReplyDelete
 12. Ik woonde jaren in jouw regio, en onze (grote) tuin was omringd door sloten. Gelukkig werd een groot deel gedaan door de buren (boeren die vanaf hun weilanden er makkelijk bij konden met machines) maar een klein deel deden we met de hand, daar kon geen machine bijkomen.
  Ik ben wel verbaasd over het tijdstip, dat moest toen gedaan zijn voor 1 november, en als bij schouw bleek dat je niet schoon of diep genoeg had gewerkt, moest het binnen 2 weken alsnog hersteld worden, anders deed het waterschap dat, op jouw kosten. Het mocht echt beslist niet in deze tijd, vanwege de beestjes in de sloten. Maar ook in oktober had ik altijd medelijden met alle beestjes die werden mee geschept, de ooievaars en reigers zaten met z'n allen klaar voor een gemakkelijke lunch.

  ReplyDelete
 13. Inderdaad een behoorlijke klus wat er allemaal bij komt kijken.
  Maar heel fijn dat het voor nu weer even klaar is. Jullie laantje
  komt zeker weer helemaal goed ook al is dat nu misschien
  moeilijk te geloven. Voor Guus was het ook heel leuk om allemaal
  te bekijken. Mooi ook de voorlaatste foto, strakke lijnen en mooie
  geknotte bomenrij.
  Geniet morgen van een heerlijk zonnige dag!!!

  ReplyDelete
 14. Oef wat een project en wat een modder, vroeger hadden we ook sloten bij het huis. M'n vader gaat er vaak achteraan als er gemaaid is, om alle vis weer terug in het water te krijgen...

  ReplyDelete
 15. Tjeetje wat een werk! Ik vond het al tamelijk veel gedoe als er schouw op de volkstuin was en we dus een klein greppeltje uit moesten diepen. Overigens snap ik heel goed het belang.

  ReplyDelete
 16. Guus zal wel genoten hebben, altijd mooi om naar te kijken.

  ReplyDelete