Tuesday, November 29, 2022

Borduren op papier

Met enige regelmaat vind ik het leuk om te borduren, maar meestal weet ik niet wat ik er mee moet doen als het werk af is.


Gelukkig had Corrie nog wat genaaide zakjes liggen, waar ze graag een borduurtje op wilde hebben.
Ik nam ze mee naar huis en ging aan de slag.
Maar toen ik naar kleine borduurpatroontjes zocht, stuitte ik op afbeeldingen van kaarten waarop kleine borduurtjes waren verwerkt. En dat vond ik zò leuk, dat ik de zakjes al snel vergeten was en in mijn hobbyhoek op zolder naar bepaalde labeltjes zocht...


Ik had ze een keer in de kringloopwinkel gevonden en nu kwamen ze dan toch van pas. 
Er konden maar 13 x 13 kruissteekjes op, dus ik was beperkt bij de patroontjes.

Ik kwam ook een aantal prachtige borduurkaarten tegen van o.a. Trijntje en Anja en toen begon het helemaal te kriebelen!
Toen ik hun blogs bekeek, las ik dat ze werkten met borduurmallen van Marianne Design en ik besloot er ook eentje te bestellen. 


Je gebruikt de mal i.c.m. een stansmachine, en die had ik gelukkig nog staan. Met de dikte van het papier kun je wat variëren en tijdens het borduren vallen de rondjes er gemakkelijk uit.
Natuurlijk vertelde ik het aan Corrie, en toen zij bij de Action liep, stuitte ze òok op borduurmallen; 


En die waren wel een stukje goedkoper; 0,99 eurocent per stuk...
Het leuke van dit soort mallen is, dat je ook meteen de vorm uit het papier stanst. Nou, ik had ze ook snel in huis, dat snap je.
Maar...., ze zijn toch niet helemaal vergelijkbaar met mijn Marianne-mal. De gaatjes zitten iets dichter op elkaar (wat ik op zich geen punt vind), maar de rondjes blijven er allemaal in zitten en de meeste krijg ik er ook niet gemakkelijk uit geprikt...
Het gekke is, dat Corrie daar weer geen last van heeft. Dus ik trok de conclusie dat het dan misschien aan mijn stansmachine zou kunnen liggen. Het is al een oudje, en de platen zijn krom getrokken...Enfin, ik heb met een aantal borduurtjes al kaarten gemaakt. Er kwamen weer oude plaatjes tevoorschijn, zoals bij de kaart hierboven, die ik al had bestemd voor de kringloop...


De donkerblauwe cirkel hierboven is gemaakt met de Action mal en je ziet aan de kruisjes dat ze niet allemaal regelmatig zijn. Dat komt door het prikken van de gaatjes waarbij ik soms veel kracht moest zetten en waardoor ze iets uitscheurden. 


Ik heb ook een aantal kerstkaarten gemaakt met borduurwerkjes op papier, maar de meeste kan ik hier nog niet laten zien...

Hebben jullie wel eens geborduurd op papier?

23 comments:

 1. Interessante experimenten! Je hebt ook borduurpapier of borduurkarton, maar niet zo grove rasters zijn moeilijk te krijgen en tamelijk duur.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klopt... maar ik vind 4 kruisjes per cm wel de max. hoor...

   Delete
 2. Wat leuk om alles uit te proberen, vooral als je dat met iemand samen kunt doen. Onze kleinkinderen borduren wel eens op borduurkarton en dat vinden ze heel leuk. Ze handwerken weinig op school, dus ik doe mijn best om ze allerlei technieken bij te brengen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, dat is belangrijk.. en kinderen vinden het ook gewoon heel leuk!

   Delete
 3. O wat leuk, Elizabeth! Zo past het stansen weer helemaal in jouw straatje, haha. Je kunt proberen om tijdens het stansen een dun kartonnetje (bv van de verpakking van de stansen) mee te draaien, dan is er iets meer druk. Niet doordraaien als het te moeilijk gaat, dan gaat je machine stuk. De snijplaten moet je regelmatig draaien om ze recht te houden. Op internet kun je vinden hoe je de platen in oven/magnetron weer recht krijgt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, dat draaien wist ik niet. Maar dat ben ik nu aan het doen en het helpt al wel om ze rechter te krijgen!
   Ik ga zoeken op internet over je magnetron tip! Dankjewel..

   Delete
 4. Heel leuk je kleine borduurtjes goed gelukt ronde mal is ook leuk.

  ReplyDelete
 5. Zie je al helemaal voor me vol enthousiasme op zoek naar
  de labeltjes die je ooit kocht in de kringloopwinkel. Die zijn
  ook heel mooi Elizabeth, en zo te zien borduren die wel
  prettig. De donkerblauwe kerstbal is ook heel mooi geworden.
  Maar wel heel lastig zoals je omschrijft dat de perforatie niet
  echt mee werkt en je handmatig nog flink moet doorprikken.
  Het ziet er wel erg leuk uit, en wat een giller dat Corrie bij de
  Action voor een leuke prijs die labelmallen vond.

  ReplyDelete
 6. Wat leuk om te zien wat je zoal gemaakt hebt. Ik vind het geboortekaartje heel erg leuk geworden. Wat een idee om dat kleine borduurtje te combineren met de rest.
  Daar mag je er wel meer van maken. Goed voor de verkoop.

  ReplyDelete
 7. Jij hebt er een hobby bij lees ik😉.
  Nee ik heb nog nooit geborduurd op papier en ben dat ook niet van plan. Zoals je gister op mijn blog hebt gezien heb ik zoooooooveel spullen en hobby's, dat ik er geen meer bij kan nemen😇.
  Ik vind het wel heel erg leuk trouwens, dat borduursel op een kaart.
  De baby kaart is héél leuk en ook het rendier vind ik mooi.
  Misschien een tip: stans het eens heen en weer, dat kan helpen om het beter te stansen.
  Of, leg een extra vel karton tussen de platen, zodat het stapeltje wat dikker wordt en er dus meer druk ontstaat. (Snap je wat ik bedoel?)
  Misschien dat je dan beter bruikbare gaatjes krijgt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, het is zò leuk! Ik ben inmiddels aan het experimenteren met de stansmachine. Ik heb een Big Shot... Ik zag dat jij een hele mooie machine hebt!

   Delete
 8. Wat leuk!!! Oh ik zou het ook graag doen, maar dat gaat helaas niet meer. Geeft niet hoor, ik heb genoeg andere dingen te doen en ondertussen geniet ik heel erg van je nieuwe hobby! Net als Josephine vind ik de blauwe bal erg mooi, die kleur doet het erg goed als ondergrond. Maar de kleine labels vind ik ook erg goed gelukt!
  Jammer dat de Actionstansen het minder goed doen, kwaliteit heeft soms toch een hogere prijs 😉. Het kan natuurlijk ook aan kromme platen liggen (hoorde ik van de week 😉). Ik las net bij Angelique de tip over oven/magnetron. Misschien moet ik daar eens induiken; maar eerst ga ik aan andere klusjes.
  Fijne dag en heel veel plezier met het borduren!

  ReplyDelete
 9. Sterker nog, ik ontving ooit van jou een paar blanco kaartjes (onderste foto) en daar heb ik op geborduurd. Dus ja, ik borduurde ooit op papier !
  Heb ze toen gebruikt om aan cadeautjes te hangen, erg leuk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, ik weet het nog Toos. En wat leuk dat je dit schrijft...

   Delete
 10. Wat handig, zo'n stansmachine met stansen om gaatjes te prikken! Ik heb jaren terug borduurtjes gemaakt op van die kleine boekjes. En prikte dan eerst met een naald de benodigde gaatjes. Een hele klus! En ook niet helemaal regelmatig ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat had ik ook bedacht, maar het is bijna geen doen om al die gaatjes handmatig te prikken..

   Delete
 11. Zo leuk weer om te lezen!
  nu heb ik helemaal geen verstand van het apparaat wat je gebruikt maar ik las pas deze tip:
  https://www.nobody-else.nl/budgettip-platen-love2craft-versleten-vervangen/
  En bedankt voor alle gezellige verhalen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fijn om te lezen dat je geniet van mijn verhalen. Soms doe ik maar wat en heb ik geen idee wat mensen vinden...
   Bedankt voor je tip, ik ga ff kijken bij Else!

   Delete
 12. Wat leuk zijn deze borduurwerkjes. In het voorjaar zat er 1 bij de ATC ruil van Mieke. Ik vroeg me al af hoe dit gemaakt werd. Het is zeker een uitdaging om patroontjes te vinden. Mooi dat zin in een borduursteek maken uitdraait op nieuwe dingen ontdekken. Je begrijpt wel dat ik niet op papier borduur. Ik tel de borduurkaart die ik als kind maakte niet mee. Groet, Dientje

  ReplyDelete
 13. Ik heb wel op papier geborduurd, maar dan niet in kruissteek en de gaatjes prikte ik zelf.
  Ik vind het babykaartje echt heel erg leuk geworden.

  ReplyDelete
 14. Leuk joh, deze borduurwerkjes, mooie kaarten heb je er mee gemaakt.

  ReplyDelete
 15. In de vezel heeft eens een artikel gestaan van iemand, die met de naaimachine zonder draad gaatjes maakte in papier, en die vervolgens borduurde.

  ReplyDelete
 16. Wat leuk dit, kan me voorstellen dat je hiervan lekker door wil. Behalve de borduren op papier kaarten die ik vroeger maakte heb ik dit nog nooit gedaan, en dat waren toen meer van die span steken ipv kruisjes.

  ReplyDelete