Het kan natuurlijk niet altijd feest zijn; DH heeft 2 keer 2 weken vrij gehad, maar deze week moest hij toch echt weer aan het werk!
Dat is voor ons allebei weer even schakelen, maar veel moeite kost dat niet. Ik ben het inmiddels gewend en nu hij minder gaat werken zal ik ook vaker van de ene naar de andere modus gaan.
Dat betekent minder gezellige momenten samen, maar ook minder vaak wachten en alles gaat een stuk sneller. Ik doe ook andere dingen als hij werkt, bv bepaalde klussen aanpakken zoals verstelwerk of iets maken achter de naaimachine, de papierhobby weer oppakken, verder schrijven aan mijn verhaal wat intussen meer op een boek gaat lijken...
De wekker ging kwart voor 6 af maandagmorgen, maar ik bleef nog 3 kwartier liggen, maar kwam er natuurlijk uit vlak voordat DH vertrok voor zijn werk.
De wasmachine stond al vroeg aan en ik besloot dat het vandaag appelmoesdag moest worden! Er zijn al heel veel appeltjes van de bomen gevallen; helaas wel klein en ze zijn ook wat hard maar prima voor de appelmoes. Dat betekende een kleine drie kwartier schillen, waarbij ik alle aangedane plekjes wegsneed. Ja, dat heb je met onbespoten fruit...
Niks geen koffiebroodje erbij, of iets anders van al dat lekkers van de afgelopen weken..., maar gewoon een boterhammetje met kaas!
Terwijl de appeltjes stonden te pruttelen (met kaneelstokje en scheutje appelsap) kon ik mooi even het hele huis stofzuigen. Zo veel werk is dat hier niet; we leven op de begane grond en de kamers zijn niet zo groot.
Daarna kon de bonte was buiten opgehangen worden; het weer viel hartstikke mee en buiten drogen vind ik het fijn!
En toen werd het tijd om wat suiker toe te voegen aan de brij en de staafmixer erdoor te halen. Even proeven..., het beviel me wel; een beetje aan de zure kant, maar dat vind ik lekker fris.
Nadat de potjes zijn gevuld, zet ik ze ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken.
Als ze afgekoeld zijn, kunnen de etiketten er op en mogen ze op de kelderplank hun tijd afwachten...
Gisteren hadden we ook al 1400 gram bramen; die heb ik schoongemaakt en ingevroren.
En DH heeft de rijpe pruimen geplukt; dat was 2400 gram schoongemaakt en ontpit. Ook die heb ik ingevroren om op één dag een heleboel potjes jam te kunnen maken!
Zelfgemaakte appelmoes is extra lekker, altijd de moeite waard. Lekker om ook de was buiten te kunnen hangen. Het waaide fijn, mijn was zomaar droog! Je hebt er altijd voldoening van, als je lekker bezig bent in de huishouding.
ReplyDeleteHeerlijk zelfgemaakte appelmoes!
ReplyDeleteHa lekker! Dat zal hier nog even duren tot de appeltjes rijp zijn, die van mij zijn ook niet groot, maar groter dan ze ooit geweest zijn en een mooi aantal. Pruimenjam heb ik gisteren gemaakt van heel kleine pruimpjes, wat een werk om dat schoon te maken. Maar er hangt nog genoeg om het nog eens te doen volgende week.
ReplyDeleteJij bent echt een Busy Bessy hè?
Het zal zeker weer even omschakelen zijn. Maar begrijp ik dat Peter minder uren gaat werken, en dus vaker gezellig thuis is? Kunnen jullie vast wennen voor als hij stopt met werken. Mijn moeder maakte vroeger appelmoes, die we direct aten, nog warm. Zo lekker! Wij eten het zelden. En ja, de was buiten drogen is heerlijk. Ik gebruik de droger echt alleen als het niet anders kan.
ReplyDeleteLeuk en lekker om zelf appelmoes in te maken. Fijne actieve dag had je zo
ReplyDeleteDe valappeltjes zijn of te hard of al teveel aangevreten om er nu wat mee te doen.
ReplyDeleteMaar we kregen de 4e en laatste kruiwagen vol sperziebonenplanten van een buurman, geplukt bijna 2 emmers vol. 2/3e heb ik gisteren schoongemaakt, geblancheerd en ingevroren. De rest geef ik weg want vriezers zijn nu bijna vol, alleen nog ruimte open gelaten voor de bramen.
Heerlijk "home made" appelmoes en soorten jam. Wij hebben nu zoveel tomaten, dus al chutney ervan gemaakt.
ReplyDeleteLekker, zelfgemaakte appelmoes. In Frankrijk doe ik ook altijd veel fruit in de vriezer en als ik dan genoeg heb om een goede hoeveelheid potten jam te vullen en ik heb er zin in dan ga ik aan de slag.
ReplyDeleteHeerlijk zelfgemaakte appelmoes, zit tenminste niet zo'n ijzernasmaak aan. En ook leuk om te doen.
ReplyDeleteNiks lekkerder, ik maak het altijd snel in de magnetron maar ik ben dan ook de enige die het eet bij zuurkool of zo. Vroeger had ik een appelboom in de tuin maar helaas niet meer dus zelf maken van gekochte appeltjes maar dat is ook prima. Nu kreeg ik een courgette van ruim 2 kilo van de overbuurman uit zij tuin, Ik krijg hem niet eens gesneden, wil hem invriezen maar of dat goed gaat, we gaan het mee maken.
ReplyDeleteLekker zoveel fruit en heerlijke jam word het.
ReplyDeleteDat was niet enkel maandag wasdag maar nog veel meer. lekker hoor om aan het einde van de zomer over ingemaakte voorraad fruit en moes te beschikken.
ReplyDeleteHier is dat rijke gevoel van zaaien,oogsten,plukken,rooien,wecken en invriezen uit onze volkstuin kort bij huis al jaren verleden tijd geworden.De kleine en grote potten in alle maten van met geruite deksels op zolder in kratten zijn er de stille getuigen van.Heel soms kan ik er nog wel eens in rommelen voor als ik bijzondere model glazen potjes nodig heb om toetjes te maken voor bijzondere eetgelegenheden met groot gezelschap of potten gebruik om in oven 1 persoons caketjes te bakken gevuld met fruit.Kan er nog steeds met veel plezier aan terug denken.
Heerlijk toch! en wat een leuk gezicht die potjes op de kop!
ReplyDeleteHeerlijk.
ReplyDeleteLekker, je kan weer even vooruit!
ReplyDeleteZelfgemaakte appelmoes is zo lekker!
ReplyDeleteDat ze bij jou nu al van de boom vallen, dat is best erg vroeg.
Maar zonde om ze te laten liggen toch?
Lekker genieten van de winter.
Dat ga ik ook nog doen in september. Onze twee appelbomen dragen veel vrucht, dus naar appeltaart wordt het ook appelmoes.
ReplyDeleteEn waar staan de letters DH voor? Ik neen aan je man, maar die heet toch net zo als de mijne?
Dear Husband...
DeleteWat ziet dat er allemaal heerlijk uit Elizabeth, en zelfgemaakte appelmoes is toch altijd de lekkerste. Ideaal weer zo'n fijne voorraad te hebben van al dat fruit. En het is zo leuk om te zien al die potten lekkers.
ReplyDelete