Spruitjes...; je houdt ervan of niet. Wij lusten ze graag en wist je dat het echte vitaminebommetjes zijn?
Nu kun je spruitjes gewoon standaard koken en met aardappelen en een stukje vlees eten. Dat deden we vroeger altijd. Totdat ik dit recept een keer in 'Lekker Doen' van de Dirk supermarktketen tegenkwam.
Ingrediënten voor 2 personen
- 500 gram spruitjes
- 350 gram aardappelen (ik gebruik vastkokende)
- 1 grote ui in partjes
- 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- 120 gram katenspek of Zeeuws spek
- 150 gram mozzarella (uitlek) bolletjes of zelf snijden van een stuk
Ik gebruik voor dit gerecht een lage ingevette ovenschaal.
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Verwijder een dun stronkje met de buitenste losse blaadjes van de spruitjes en snijd ze kruislings bij de stronk in. Kook ze in een pan met ruim water met wat zout 4 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet
3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2-3 cm.
4. Verdeel de ui, spruitjes en aardappelblokjes over de ovenschaal
5. Strooi de Provençaalse kruiden met wat zout en versgemalen peper erover en sprenkel er olijfolie over.
6. Vouw de plakjes katenspek los dubbel en leg ze tussen de spruitjes
7. Verdeel de mozzarella ertussen
8. Schuif de schaal in de oven en bak de spruitjes en aardappelen in 25-30 minuten gaar en de katenspek knapperig.
Tip: ik kook de aardappelstukjes tegenwoordig ook vaak even voor, tegelijk met de spruitjes in een grote pan.
En dan ben ik erg benieuwd wie er vandaag ook een recept heeft geplaatst op de blog!
De linkjes vul ik nog aan in de loop van de dag...
Ziet er heerlijk uit!
ReplyDeleteSpruitjes kun je ook vervangen in deze ovenschotel
ReplyDeleteWij houden alle twee niet van spruitjes, maar het is inderdaad weer eens wat anders dan gewoon met aardappels en vlees en voor iedereen die wel van spruitjes houden zeker het proberen waard.
ReplyDeleteSpruitjes heerlijk! Maar er loopt hier iemand rond die al bijna begint te kokhalzen bij de geur 🤭, dus ik maak ze niet vaak.
ReplyDeleteIk heb ze eens gemaakt met walnoten en feta toen mijn moeder kwam eten. Die wilde die combinatie ook wel eens proberen en ze smulde ervan (het is een fijne herinnering die jij vandaag bij me naar boven hebt gebracht, dank je wel!)
Een origineel recept, zo heb ik spruitjes nog nooit gegeten. Dankjewel!
ReplyDeleteWe woonden naast oma en opa en opa wilde zijn spruitjes graag heeeel goed doorgekookt zodat ze bruin waren. De kooklucht kwam door de muurspleten (oude huizen) in ons huis en vond het zo vies ruiken.
ReplyDeleteIk heb ze later echt op allerlei manieren geprobeerd te eten als ik ergens at waar ze opgediend werden, ook zelfs eens rauw als salade gemaakt omdat het natuurlijk een heel gezonde wintergroente is, maar ik lust het echt niet.
Partner is er gek op en gisteren heb ik paar zakken gekocht, ga ze straks schoonmaken en blancheren zodat we lekkere voorraad in de vriezer hebben. Als hij ze eet neem ik wel een andere groente.
Ooooh, heerlijk.
ReplyDeleteWij zijn ook dol op spruitjes (vind het alleen geen leuk werk op de schijn te maken, haha).
Ik hou van recepten met spruitjes, want wij houden ik van "anders dan anders".
Dank je voor het delen.
(Ik plaats net precies een lekker recept op mijn blog, gemaakt in de slowcooker, met en linkje naar jouw blog. )
Lekker, ik houd van spruitjes!
ReplyDeleteLekker om er zo'n ovenschotel van te maken
ReplyDeleteDeze sla ik over, ik houd echt niet van spruitjes, misschien voor mijn man, die is er dol op.
ReplyDeleteWij houden ook van spruitjes. Dit is lekker anders!
ReplyDeleteLekker, heb net spruitjes gehaald. Ipv katenspek ga ik ontbijtspek gebruiken, dit heb ik nog liggen. De rest van de ingrediënten zijn ook in huis. Spruitjes en aardappelen kook ik ook bijna altijd samen. Groet, Dientje
ReplyDeleteOw, jammie! Ik sla het op, lijkt me heerlijk!
ReplyDeleteLijkt me een heerlijke ovengerecht, mijn lief hou helemaal niet van spruitjes jammer genoeg. Eet ze natuurlijk wel maar dan gekookt met een kaas sausje en ook bacon.
ReplyDeleteGa een keer een 1 persoons ovenschaaltje maken voor mezelf.
Lekker, dit recept wordt bewaard want ook wij houden van spruitjes.
ReplyDeleteHeerlijk om met spruitjes recepten telkens weer iets anders op het menu te zetten.Als kind en met eigen kinderen en kleinkinderen hebben we allemaal spruitjes leren eten en we zijn er allemaal dol op.Mijn moeder vroeg wanneer we aan tafel zaten hoe oud ben jij en dan gaf je antwoord,oké dan krijg jij 4,6,8 etc. spruitjes en wil je er meer dan neem gerust.Die manier heeft bij ons altijd gewerkt.
ReplyDeleteJaren geleden stond er in de Allerhande een heerlijk recept wat mijn dochter nog regelmatig maakt,echt om te smullen.
Ik eet vandaag: Kerriespruitjes https://www.ah.nl/r/457404
Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com
https://hoorndesovervloeds.blogspot.com/2012/10/kerrie-spruiten.html
DeleteWat ziet dat er lekker uit. Dit gaat zeker gegeten worden hier.
ReplyDeleteZelf ben ik gek op spruitjes, maar mijn huisgenoten wat minder. Ik probeer er altijd iets speciaals van te maken, zodat er toch spruitjes gegeten worden. Dit klinkt heel lekker. Dankjewel voor het delen!
ReplyDeleteOok al weer zo lekker recept als ik weer kan koken heb ik al weer wat in te halen.
ReplyDeleteNu lukt het nog niet met mijn gips arm.