Paksoi is een wat minder bekende groente, maar in de loop van de jaren ben ik het steeds meer gaan waarderen.
Het is een Aziatische kool met wat open lange bladeren en witte bladstelen. Je kunt ze beide gebruiken in gerechten. Het fijne is dat je Paksoi het hele jaar kunt kopen; van mei tot december de Nederlandse versie en de overige maanden uit verschillende delen van Europa.
Paksoi bevat heel weinig calorieën, maar zit boordevol vitamines en mineralen.
Het recept dat ik vandaag deel is een combinatie van verschillende andere recepten, en op deze manier eten wij het graag.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1/2 kilo aardappels geschild en in wat kleinere stukken gesneden
- 100 ml melk
- 35 gram roomboter
- 2 gesnipperde teentjes knoflook
- gebakken uitjes (b.v. van Conimex)
- 2 bosuitjes
- 175 gram spekreepjes of blokjes
- 1/2 paksoi
- 2 eieren
Bereiden:
- Kook de aardappelen in ruim water en voeg wat zout toe
- Haal de paksoibladeren van elkaar en was ze, maak ze droog en snijd zowel de bladeren als de witte
delen in kleine stukjes
- Verwarm de melk met de roomboter en de knoflook en laat het zachtjes trekken
- Bak de spekjes zonder vet of olie in een koekenpan en voeg op het eind nog even de stukjes bosui toe
- Kook de eieren
- Verwarm de borden voor
- Zodra de aardappelen gaar zijn afgieten, spekreepjes met bosui erbij doen en een eetlepel gebakken
uitjes. Meng dit met een vork zodat je een grove puree krijgt
- Giet de helft van het melkmengsel erbij en roer opnieuw door
- Schep de gesneden paksoi erdoor en voeg eventueel nog meer van het melkmengsel toe
- Schep het stamppotje op de borden, strooi er nog een klein beetje uitjes over of ernaast en leg de
gepelde en gesneden eieren er bovenop.
Smullen maar!
En dan ben ik weer erg benieuwd wie er vandaag ook een recept heeft geplaatst op de blog!
De linkjes vul ik nog aan in de loop van de dag...
Hoi Elizabeth, Wat leuk om een recept met paksoi te zien. voor ons ook en groente die we niet vaak eten. Dank je wel.
ReplyDeleteOp mijn nieuwe blog: https://keukenfantasie.blogspot.com een basisrecept van hoe ik appeltaart maak.
Lekker, paksoi!
ReplyDeleteLekker, een stamppot met paksoi
ReplyDeleteLekker paksoi en snel klaar !
ReplyDeleteGoed idee, paksoi, ik eet het zelden.
ReplyDeleteEen lekkere stamppot. Leuk om eens andere groente te gebruiken
ReplyDeleteDat lijkt me lekker, meestal eten wij paksoi in een oosters gerecht met rijst of mie.
ReplyDeleteZiet er heerlijk uit, ik ken paksoi al jaren, was toen nog niet zomaar verkrijgbaar maar in de jaren 80 hadden wij een Vietnamese vluchteling in huis opgevangen en die kookte vaak voor ons, dankzij hem hebben we toen vrij direct een wok gekocht, moesten we ook naar zoeken en aten we met regelmaat paksoi, zo ontzettend lekker!!!
ReplyDeleteStampot van rauwe bladgroenten waaronder paksoi eten we graag,Ik verdraag niks wat gerookt is,maar manlief krijgt die spekjes van mij dan.In het vroege voorjaar kan je me ook wakker maken voor de eerste raapsteeltjes stampot(keeltjes zeggen wij)Zo grassig fris van smaak door de luchtige aardappel puree,dan proef ik het voorjaar.
ReplyDeleteGer van hoorndesovervloeds3.blogspot.com
Leuk dat er weer zoveel recepten zijn aangedragen vandaag. Voor ieders smaak wel wat.
ReplyDeleteToevallig had ik gisteren een stuik paksoi in een Too good to go pakket en dat maak ik vandaag simpel door het even te stoven en dan pindasaus erbij.
Door lichamelijke ongemakken heb ik deze maand niks bijgedragen, had wel een gerecht klaargemaakt maar was vergeten een foto te maken, nogal last van brainfog door anti-bioticakuur die ik al 4 weken gebruik en nog minimaal 4 weken moet
Paksoi eet ik niet zo vaak, waarom eigenlijk niet? Op deze manier maak ik vaak stamppot met witlof of andijvie. Heerlijk. Morgen maar paksoi kopen.
ReplyDeleteIk zag bij Mieke dat je schreef dat Guus jarig was, gefeliciteerd. Groet, Dientje
O, wat ziet dat er lekker uit, met het gekookte eitje erop!
ReplyDeleteKlinkt goed èn ziet er heerlijk uit!
ReplyDeleteLekker hoor paksoi kook ik altijd als groente mooie variatie deze
ReplyDeleteIk had vorig jaar paksoi plantjes in de tuin, helaas geen succes, de koolwitjes vinden paksoi ook lekker ;) Ziet er heerlijk uit Elizabeth. Groetjes Anita
ReplyDeleteEen lekker recept voor deze groente. Ik haal het eigenlijk nooit, met dit recept kan dat weleens veranderen.
ReplyDeletePaksoi is heerlijk! En dat geldt ook voor dit recept. Klinkt goed! Bedankt voor 't delen.
ReplyDeleteGroetjes, Ilse
Ohhh heerlijk, Paksoy zijn wij ook gek op en eten het dan ook regelmatig.
ReplyDeleteHet is zo gaar, je kan het makkelijk roerbakken en smaak ook erg lekker
in een chinees rijstgerecht. Dit recept ziet er ook heerlijk uit Elizabeth.
Gek, maar ik heb nog nooit paksoi gegeten dus dan wordt het tijd dat ik dat met dit recept eens ga proberen.
ReplyDeleteIk heb ook nog nooit paksoi gegeten, maar weet zeker dat ik het wel lust. Lijkt mij ook heel lekker dit stamppotje. (Zoals je kunt zien is het euvel verholpen. Met dank aan manlief.)
ReplyDeletePaksoi is bij ons al jaren een terugkerend gerecht, met mie, een recept uit een Margriet-kookboek. Dit recept van jou lijkt me ook lekker!
ReplyDeleteIk vind paksoi heerlijk om te roerbakken en het met rijst of mihoen te eten, maar dit ziet er ook erg lekker uit, dus ik ga jouw recept zeker een keer proberen. Groetjes, Annemarie
ReplyDelete